2011. július 28., csütörtök

A műanyag nyílászárók karbantartása

A műanyag nyílászárók hosszú távú, megfelelő (!) működésének alapkövetelménye a karbantartás. Sokan úgy gondolják, hogy az új, modern műanyag nyílászárókkal a beépítés után már nincs tennivaló a tisztításon kívül. Pedig ahhoz, hogy sokáig élvezhessük műanyag ablakaink, ajtóink előnyeit, szükséges évente legalább egyszer a vasalatok finombeállítása. Ezt érdemes szakemberre bízni, mert a „házi barkácsolással” akár tönkre is tehetjük a vasalatot, amelynek aztán sokkal nagyobb lesz a költsége, mintha kifizetnénk az évi egyszeri karbantartási munkákat. Ez egy bőven vállalható összeg általában, míg egy rosszul sikerült finombeállítás következtében felmerülő teljes vasalatcsere 20.000 forintunkba is kerülhet ablakonként.
A finombeállításon kívül vannak praktikák, melyeket mi magunk is elvégezhetünk, ezzel növelve műanyag nyílászáróink élettartamát. Érdemes szintén évente egyszer a vasalatok olajozása pl. varrógépolajjal, de semmi esetre sem étolajjal. :) Némely vasalaton fel is tüntetik azokat a pontokat a vasalaton, melyeket olajozni kell.
Hogy esztétikailag is megőrizzük ablakaink újszerű küllemét, a profilt mindig puha ronggyal tisztítsuk, langyos mosogatószeres vízzel. A műanyag ablak profilján fellelhető apróbb karcokat folyékony súrolószerrel tudjuk eltüntetni, pl. CIF. Jó tudni, hogy a fóliázott szerkezetekhez kapható javító filc, vagy festék, így ezek sérüléseit is van mód korrigálni.
Fontos, hogy az üveget ne tisztítsuk újságpapírral, mert az megkarcolhatja a felületét. Itt is puha rongyot és ablaktisztító szert alkalmazzunk, legmegfelelőbb a mikroszálas kendő.
Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a vízrések ne legyenek eltömődve, mert ellenkező esetben ablakaink beázhatnak.




Elég sok helyen láttam már, hogy a nyílászárók kilincsére ráaggatnak különféle dolgokat, mint pl. egy száradó ruhát, de ezt egyáltalán nem lenne szabad, hiszen a vasalatot az ablakszárny súlyához állították be a gyártó üzemben, tehát azon kívül terhelni mással nem szabad, mert a vasalat könnyen elállítódhat, ezáltal a műanyag ablakaink akadhatnak, nehezen záródhatnak.
Nagyon sok gyártó már a megfelelőségi nyilatkozaton is feltünteti, hogy az évenkénti kötelező (!) karbantartási munkák elmulasztása esetén az esetlegesen felmerülő problémákra nem vállalja a garanciális javítást, így ennek költségét is magunknak kell állni. Tehát érdemes rááldoznunk az összeget a karbantartási munkákra, mintsem a későbbi javításokat is saját zsebből kelljen fizetnünk. Természetesen a karbantartásokkor kapott papírt őrizzük meg, hogy ezzel bizonyítani tudjuk a gyártó felé a karbantartási munkák elvégzésének tényét.
Karbantartást kérhet a beépítést végző cégtől, vagy az interneten is talál erre megfelelő szakembert.

2011. július 12., kedd

"Miért kell előleget/foglalót fizetnem?"



Rengeteg érdeklődő/ügyfél teszi fel ezt a kérdést. Némelyek felháborodnak, némelyek támadólag lépnek fel, sokan pedig értetlenkednek. Ebben a bejegyzésben szeretném elmagyarázni az előleg/foglaló miértjét, és eloszlatni a tévhiteket, miszerint az ablakosok ebből a pénzből nyaralni/telelni mennek, vagy éppen bezárják az irodát és nyugdíjba vonulnak.
Általában minden lakás/ház nyílászárói más és más méretűek, még a „standard panel ablakok” és „azok az általános régi típusú nyílászárók” is eltérhetnek méretben. Mivel minden egyes ablak egyedileg kerül legyártásra, egyedi méretek alapján, így muszáj bebiztosítania magát a cégnek, hogy a rendelt nyílászárókat mindenképpen átvegye az ügyfél, és nem marad a raktáron 1-2, vagy akár 20-30 egyedi méretű ablak, amit aztán nem tud beszerelni sehova a méretei miatt. Továbbá a legtöbb gyárnál is be kell fizetni a teljes összeget vagy bizonyos részét a gyártási folyamat elindításához, ezt pedig hadd ne az ablakos cég finanszírozza meg a megrendelőnek, aki aztán meggondolja magát és át sem veszi az ablakokat.
Aki pedig ragaszkodik az előleg nélküli lebonyolításhoz, menjen be egy nagyobb barkácsáruházba, és vegyen magának standard méretű ablakokat, amit azonnal kézhez is kap, aztán farigcsáljon a falból, vagy az ablakból, vagy próbáljon meg vésni a vasbetonból. :-D
És hogy miért nem jár vissza a foglaló? Hogy az ügyfélnek ne legyen „kedve” meggondolnia magát, háta mögött hagyva x darab egyedi méretű nyílászárót, amit vajmi kevés eséllyel tud felhasználni egy tisztességes ablakos.