2013. március 29., péntek

Milyen műanyag ablakot válasszak?

Ez egy érdekes kérdés, amit sokan tesznek fel.
Először is tisztázni kell magunkkal, hogy mi is a célunk pontosan az ablakokkal?
Fontos az is, hogy milyen épületbe kerülnek az ablakok, mert például egy szigeteletlen panel épületbe teljesen felesleges egy passzívházba is megfelelő műanyag ablakot szereltetnünk.
Jómagam az alábbiakat szoktam tanácsolni:

Amennyiben az épület hőtechnikai jellemzői nem olyan jók - a példánál maradva pl. a szigeteletlen panel ház - , akkor egy 70 mm beépítési mélységű, széltömítéses műanyag ablak két rétegű üvegezéssel elegendő. Manapság ez az alap, az üvegek már tartalmazzák a lágy fémbevonatot és az argon gázt.
Néhány évvel ezelőtt még felárasok voltak ezek.

Amit még érdemes lehet meggondolni, az a három rétegű üvegezés.
Napjainkban már nem olyan jelentős a felára ezeknek az üvegeknek. Azt azonban figyelembe kell venni, ha pl. egy 150x150 cm-es ablakot szeretnénk egyszárnyú kivitelben, nem ajánlott a három rétegű üveg, mert a nagy súly miatt a vasalaton gyakran kell majd állítani.

Ha házunk már kicsit jobb, mint egy panel, vagy forgalmas út mellett lakunk, érdemes lehet középtömítéses nyílászárót választani. Ezekben van egy harmadik tömítőgumi középen, ezáltal javulnak a hő - és hangtechnikai tulajdonságok.

Ha a zajszigetelés nagyon fontos, kérhetünk extra hangszigetelésű üveget is. Ennél is figyelni kell arra, hogy nagyobb a súlya ezeknek az üvegeknek.

Ha most építkezünk, nyilván szeretnénk mindenből a legjobbat.
Megjelentek a piacon az emelt beépítési mélységű (pl. 90mm) profilok is, melyekbe már polisztirol szigetelő magot is tudnak tenni, valamint elfér bennük a nagyobb távtartóval szerelt üvegezés.
Ezeknek a profiloknak a hőátbocsátási tényezőjük már 1,0W/m2K körül van, melybe 0,5W/m2K értékű üvegezést is szerelnek, így pl. a VEKA ALPHALINE Uw értéke már csak 0,77W/m2K.
Ezek az ablakok már passzívházakba is megfelelőek, de ezt még tudják fokozni. :)


A legújabb megoldás, hogy kripton gázt töltenek a rétegek közé, azonban ez egy rendkívül drága eljárás.

Szóval, csak okosan, és ne féljünk tanácsot kérni tapasztalt műanyag ablakos szakemberektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése