2011. május 10., kedd

Műanyag nyílászárók: formák és színek

Formák:

A műanyag nyílászárók a négyszögletesen kívül már majdnem minden formában legyárthatóak. Elérhető a kör-, a trapéz, az íves, vagy akár a háromszög alakú is, azonban a négyszögtől eltérő formák némely esetben gátat szabnak a nyitási lehetőségeknek. Ha mindenképpen kör ablakról álmodozunk, akkor azt a lehetőséget felejtsük el, hogy a teljes szárny nyitható legyen. Kör ablak esetében vagy fixet rendelünk, vagy vízszintesen/függőlegesen osztottat. Ez utóbbi kivitelnek mindig csak az egyik fele nyitható, az is csak bukó (vízszintesen osztott), vagy nyíló (függőlegesen osztott) vasalattal szerelhető.
A szokásostól eltérő formák természetesen felárral járnak, a bonyolultabb gyártási folyamat miatt.










A műanyag nyílászárók színezése:

Ahogy a formavilágot, úgy nyílászáróink színét is kedvünk szerint választhatjuk ki. A műanyag profilok utólag kerülnek színezésre, tehát nem anyagukban festettek (létezik egy eljárás, ahol a fehér műanyag profilra egy színes acryl üveg réteget olvasztanak, így a gyártóüzembe már egy színezett PVC kerül, de a gyártók nagy része utólag színezi a profilokat). A színezés terén két lehetőség közül választhatunk. Amennyiben a fa hatás elérése a cél, úgy a fóliázási eljárás mellett döntsünk. Manapság rengeteg színű fólia elérhető. A leggyakoribb az aranytölgy, illetve a mahagóni színezés, de ablakainkat megrendelhetjük pl. sötét tölgy, diófa, gesztenyebarna fóliával, s az extravagánsabb ügyfeleknek sem kell magukba zuhanva bámulniuk a fehér színű ablakokat, hiszen elérhető a mohazöld, vagy az antracit szürke fólia is, vagy a RAL skálából tulajdonképpen bármelyik szín. Ez utóbbi esetében a nyílászárókat festéssel színezik, az eredmény pedig egy egyszínű felület.

Mahagóni

Aranytölgy

RAL színskála

RAL színskála


Nyílászáróinkat mindkét-, vagy csak a külső oldalon tudjuk fóliáztatni. A csak belső oldalon fóliázott ablakokat csak azon gyártók tudják biztosítani, akik beruháztak külön fóliázó gépre, de ez nem jellemző. Festéssel történő színezés esetén elérhető a csak belső oldalon színezett ablak, de nem minden gyártónál festik a szerkezeteket, elterjedtebb a fóliázási eljárás. A színezésnek természetesen felára van, nem is kevés. Mindkét oldali színezésnél ez az érték általában a nyílászáró árának + 30-40%-a, külső oldali színezés esetén ez kb. +20-30%-os felárat jelent (a felár gyártónként eltérő). Ha az épület típusa miatt vagyunk kénytelenek színes szerkezeteket rendelni (pl. műemlék), akkor elegendő, ha csak külső oldalon színezett ablakokat rendelünk. Ezzel némi pénzt spórolhatunk meg (ha már így kitolt velünk az élet). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése