2011. május 16., hétfő

A műanyag nyílászárók beépítése

Ha azt gondoltad, hogy az ablakcsere során felmerülő kérdések/lehetőségek a cég és a profil kiválasztásában ki is merültek, tévedsz. Nagyon fontos kérdés lehet a beépítés módja, hogy bontásos csere esetén milyen helyreállítási munkákat tartalmaz a szerződés (már ha egyáltalán tartalmaz), és milyen kiegészítő termékek/szolgáltatások szükségesek a komplett nyílászárócseréhez, hogy a beépítés után ne kapjunk agyvérzést a bánatosan pislogó fedetlen téglák láttán.
Akkor kezdjük a panel épületeknél. Ha panel házban lakunk, nem igazán van miről döntenünk, már ami a beépítést illeti, hiszen itt nem indokolt a régi tokba történő szerelés, mivel a fal nem fog sérülni a bontás során, tehát tulajdonképpen nem lesz szükség komolyabb helyreállításra, csak a szerelési hézagok elfedésére, amire tökéletesen megfelel a takaróléc.
Tégla épület esetén már elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy bevállaljuk -e a felfordulást, illetve a magasabb végösszeget, avagy kompromisszumokat kötünk, és megelégszünk a kisebb üvegfelületekkel, a nem tökéletes hő-, illetve hangszigeteléssel (a régi tégla épületeknél a tok és a fal között nem igazán van szigetelés), és a régi tokot meghagyva építtetjük be új ablakainkat.
Tehát tégla ház esetén fontos kérdés: bontással történő cserét szeretnénk, vagy régi tokba történő beépítést?
Amennyiben a bontás mellett döntünk, a végeredmény mind hő-, mind hangszigetelésben jobb lesz (persze ez nagy mértékben függ a kiválasztott profiltól, illetve annak üvegezésétől, mert egy magasabb minőségű, jobb értékekkel rendelkező ablak régi tokba történő beépítésével is elérhetjük azt a hatásfokot, amit egy silányabb minőségű műanyag ablak bontással történő cseréjével...remélem érthető), azonban a fal ebben az esetben mindenképpen sérülni fog. Tehát a bontással történő csere esetén szükség lesz helyreállításra, ami alatt a különböző ablakos cégek mást és mást értenek, így érdemes rákérdezni, hogy ez pontosan mit takar az adott helyen. Van, ahol csupán a szerelési hézag takaróléccel történő eltakarását értik, ami vajmi keveset segít a látvány élvezhetőbbé tételén, magyarul a téglákat nem fogja eltüntetni, így erre vagy kerítünk egy külön szakembert, vagy az ablak elé toljuk a régi, plafonig érő szekrényünket. Ha teljes lakásfelújítás során cseréltetjük ki az ablakainkat, akkor semmi gáz, hiszen úgyis csak az ablakcsere után lenne kiglettelve, lefestve falunk, erre pedig biztos akad egy szakember a felújítók között. Visszakanyarodva a szerződésben szereplő „helyreállításra”, szóval ezt mindenképp érdemes még a munkálatok előtt letisztázni a megbízott céggel, hogy ne utólag érjenek minket meglepetések. Ha a válasz kőműves helyreállítás, tehát konkrétan a sérült fal helyrehozatala, vagy gipszkartonnal történő lefedése, és nem a szerelési hézag eltakarása, akkor nem fogunk csupasz téglákkal szemezni a munka befejeztével. Néhány cég hajlamos az olcsóbb végösszeg miatt takarólécezéssel kalkulált árajánlatot kiadni, de ezzel nekünk semmivel sem lesz olcsóbb a kivitelezés, hiszen akkor még külön kőműves után is rohangálhatunk, és ugye Ő sem dolgozik ingyen...

Lássunk két szemléltető példát:

Bontással történő csere után a fal állapota

A sérült fal helyreállítása
Ha szeretnénk elkerülni a nagyobb felfordulást, és a régi tokba történő beépítés mellett döntünk, akkor bizony kompromisszumokat kell kötnünk. Ebben az esetben értelemszerűen kisebb lesz az üvegfelület, és a már előzőekben említett okok miatt a hő- és hangszigetelő értékek sem lesznek olyan jók, mint egy bontással történő csere esetén. Viszont „nem verik szét a falat” a beépítők. Persze itt is adódnak esztétikai szempontból nem túl előnyös látványelemek, mint pl. a régi tok, ami ugye alapesetben látszódni fog, ha szintén csak a szerelési hézag eltüntetésére szól a szerződésünk. A régi tok eltakarására a gipszkarton a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ezt utána kedvünkre festhetjük le akár hupilila színűre is. Gipszkarton borítással azonban már majdnem ott tartunk végösszegben, mint a kőműves helyreállítással számolt bontásos cserénél, így érdemes alaposan megfontolni, hogy inkább a tisztaságot és a kevesebb takarítást, vagy a jobb értékeket vesszük figyelembe.

Amit még érdemes az árajánlatban és a szerződésben megnézni:
  • párkányt, illetve könyöklőt tartalmaz -e
  • a bontott nyílászáróinkat elszállítják -e a helyszínről
  • a „helyreállítás” módját tisztázni
  • panel épület esetén a takarólécezést belekalkulálták -e a költségekbe
  • valóban az a profil/üvegezés/vasalat szerepel -e a szerződésben, amelyre ajánlatot kaptunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése