2011. május 25., szerda

Árajánlat műanyag nyílászárókra, avagy előbb olvassunk, utána panaszkodjunk



Az ablakcsere előtt nyilván több cégtől is kérünk ajánlatot, hogy aztán azokból kiválaszthassuk a számunkra megfelelőt, akár a profil típusát, akár a végösszeget tekintve.
Természetes, hogy felmérjük a piac lehetőségeit, de könyörgöm, ne küldjenek 100 helyre ajánlatkérést, főleg ne úgy, hogy továbbítják az előző cégnek küldött levelet, vagy másolatba beírják a többi cég e-mail címét. Ezzel nem azt fogják elérni, hogy majd mindegyik ablakos cég a lehető legnagyobb kedvezménnyel küldi el ajánlatát, hanem azt, hogy egyáltalán nem küld ajánlatot. Miért? Mert az ablakos cégek, ha máshogy nem is, de hallomásból ismerik a másikat, tudják, hogy milyen terméket forgalmaznak, nagyjából azt is, hogy milyen áron, így kedve sem lesz bajlódni az árajánlat elkészítésével, tudván, hogy a másik cég majd úgyis „alul licitálja” az ő ajánlatát. A másik, hogy az érdeklődő nyilván nem fog utánaolvasni az összes – címlistában szereplő - műanyag ablakos cég termékeinek, így komolytalannak hat az érdeklődés, és arra utal, hogy Önt csak a végösszeg érdekli, és ugye minden cégnél van olcsóbb, egy olyan, aki mondjuk rosszabb minőségű műanyag nyílászárókat gyárt/forgalmaz. Tehát, ha árajánlatot kér, tisztelje meg az ajánlatadó céget azzal, hogy egyesével küldi el az e-maileket, és legalább utánaolvas a cég termékeinek, és nem azt írja, hogy az összes profilból készítsük el az ajánlatot. Azért a saját igényeit minden bizonnyal Ön is fel tudja mérni, így könnyebb a választás egy alap-, illetve egy felső kategóriás termék között.

Ha már több ajánlat birtokában vagyunk, itt az ideje dönteni valamelyik mellett. Amennyiben az ár volt a fő szempont Önnek, értelemszerűen kiválasztja majd a legolcsóbbat, ami nem is biztos, hogy valójában a legolcsóbb. Számtalanszor előfordult már olyan eset, hogy egy-egy kiküldött ajánlat után kaptunk válasz e-mailt, miszerint az általunk küldött ajánlat a legdrágábbak között volt, és ha nem engedünk az árból, nem rendeli meg a nyílászárócserét az érdeklődő. És mivel mi nem engedtünk az árból SOSEM (legfeljebb akkor, ha az ügyfél engedett az igényeiből), ezért nem is került sor megrendelésre. Aztán eltelik x hónap, és az egykori érdeklődő kétségbeesett hangon felhív minket, hogy segítsünk rajta, mert a kivitelező cég nem jött vissza felszerelni a párkányokat, könyöklőket, vagy nem állította helyre a bontott fal sérüléseit (erről az előző posztban már írtam), vagy a redőnyök ára nem tartalmazta a rovarhálókat és szereljünk fel neki néhányat. Ilyenkor sajnos nem áll módunkban segíteni, mert nincs kedvünk egy másik cég által elkövetett baklövések után a helyszínre járkálni javítani, vagy ha bármi probléma lenne a nyílászárókkal, valószínűleg minket venne elő a megrendelő, mert a másik céget nem tudja elérni.
Tehát ha már előttünk van több ajánlat, érdemes összehasonlítani azokat, az ablakos cégnél rákérdezni a nem egyértelmű tételekre, és nem csak a végösszeget nézni, mert a végén csúnyán pofára eshetünk.
Amire érdemes odafigyelni a műanyag ablakok műszaki információin kívül:

  • bontással történő csere esetén az ajánlat tartalmazza -e a helyreállítási munkákat (A takarólécezés nem egyenlő a helyreállítással!!!!!!)
  • az ajánlat tartalmazza -e a párkányokat, könyöklőket

  • panel épület esetén az ajánlat tartalmazza -e a takarólécezést a műanyag nyílászárók MINDKÉT oldalán (a külső oldali borítás ugyanolyan fontos, mint a belső, hiszen a szabadon hagyott PUR hab nem UV-, és nem vízálló)
  • az ajánlat tartalmazza -e a bontott nyílászárók elszállítását

  • amennyiben kértünk redőnyt, az műanyag -e, vagy alumínium, illetve tartalmazza -e a rolós rovarhálót, természetesen csak ha ezt külön kérésként feltüntettük
  • az ajánlat tartalmazza -e az áfát

Tehát kérem, figyelemmel olvassák végig az ajánlatokat, és ne az legyen az első, hogy összehasonlítgatják a végösszeget, és a legdrágább ajánlatokat egyből kitörlik/kidobják, esetleg küldenek egy méltatlankodó üzenetet az ajánlatadóknak, hogy milyen marha drága és adjanak kedvezményt, mert egy tisztességes cég arra adja az árat, amit Önt kért, minden egyes szolgáltatással együtt, és nem a végösszeg alá írja apró betűkkel, hogy az ajánlat nem tartalmazza a helyreállítási munkákat, vagy plusz költségként kerül feltüntetésre, de legrosszabb esetben még csak oda sem írja.
Szóval nem biztos, hogy az adott cég a drága, előfordul, hogy az érdeklődő felületes és figyelmetlen.

2011. május 16., hétfő

A műanyag nyílászárók beépítése

Ha azt gondoltad, hogy az ablakcsere során felmerülő kérdések/lehetőségek a cég és a profil kiválasztásában ki is merültek, tévedsz. Nagyon fontos kérdés lehet a beépítés módja, hogy bontásos csere esetén milyen helyreállítási munkákat tartalmaz a szerződés (már ha egyáltalán tartalmaz), és milyen kiegészítő termékek/szolgáltatások szükségesek a komplett nyílászárócseréhez, hogy a beépítés után ne kapjunk agyvérzést a bánatosan pislogó fedetlen téglák láttán.
Akkor kezdjük a panel épületeknél. Ha panel házban lakunk, nem igazán van miről döntenünk, már ami a beépítést illeti, hiszen itt nem indokolt a régi tokba történő szerelés, mivel a fal nem fog sérülni a bontás során, tehát tulajdonképpen nem lesz szükség komolyabb helyreállításra, csak a szerelési hézagok elfedésére, amire tökéletesen megfelel a takaróléc.
Tégla épület esetén már elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy bevállaljuk -e a felfordulást, illetve a magasabb végösszeget, avagy kompromisszumokat kötünk, és megelégszünk a kisebb üvegfelületekkel, a nem tökéletes hő-, illetve hangszigeteléssel (a régi tégla épületeknél a tok és a fal között nem igazán van szigetelés), és a régi tokot meghagyva építtetjük be új ablakainkat.
Tehát tégla ház esetén fontos kérdés: bontással történő cserét szeretnénk, vagy régi tokba történő beépítést?
Amennyiben a bontás mellett döntünk, a végeredmény mind hő-, mind hangszigetelésben jobb lesz (persze ez nagy mértékben függ a kiválasztott profiltól, illetve annak üvegezésétől, mert egy magasabb minőségű, jobb értékekkel rendelkező ablak régi tokba történő beépítésével is elérhetjük azt a hatásfokot, amit egy silányabb minőségű műanyag ablak bontással történő cseréjével...remélem érthető), azonban a fal ebben az esetben mindenképpen sérülni fog. Tehát a bontással történő csere esetén szükség lesz helyreállításra, ami alatt a különböző ablakos cégek mást és mást értenek, így érdemes rákérdezni, hogy ez pontosan mit takar az adott helyen. Van, ahol csupán a szerelési hézag takaróléccel történő eltakarását értik, ami vajmi keveset segít a látvány élvezhetőbbé tételén, magyarul a téglákat nem fogja eltüntetni, így erre vagy kerítünk egy külön szakembert, vagy az ablak elé toljuk a régi, plafonig érő szekrényünket. Ha teljes lakásfelújítás során cseréltetjük ki az ablakainkat, akkor semmi gáz, hiszen úgyis csak az ablakcsere után lenne kiglettelve, lefestve falunk, erre pedig biztos akad egy szakember a felújítók között. Visszakanyarodva a szerződésben szereplő „helyreállításra”, szóval ezt mindenképp érdemes még a munkálatok előtt letisztázni a megbízott céggel, hogy ne utólag érjenek minket meglepetések. Ha a válasz kőműves helyreállítás, tehát konkrétan a sérült fal helyrehozatala, vagy gipszkartonnal történő lefedése, és nem a szerelési hézag eltakarása, akkor nem fogunk csupasz téglákkal szemezni a munka befejeztével. Néhány cég hajlamos az olcsóbb végösszeg miatt takarólécezéssel kalkulált árajánlatot kiadni, de ezzel nekünk semmivel sem lesz olcsóbb a kivitelezés, hiszen akkor még külön kőműves után is rohangálhatunk, és ugye Ő sem dolgozik ingyen...

Lássunk két szemléltető példát:

Bontással történő csere után a fal állapota

A sérült fal helyreállítása
Ha szeretnénk elkerülni a nagyobb felfordulást, és a régi tokba történő beépítés mellett döntünk, akkor bizony kompromisszumokat kell kötnünk. Ebben az esetben értelemszerűen kisebb lesz az üvegfelület, és a már előzőekben említett okok miatt a hő- és hangszigetelő értékek sem lesznek olyan jók, mint egy bontással történő csere esetén. Viszont „nem verik szét a falat” a beépítők. Persze itt is adódnak esztétikai szempontból nem túl előnyös látványelemek, mint pl. a régi tok, ami ugye alapesetben látszódni fog, ha szintén csak a szerelési hézag eltüntetésére szól a szerződésünk. A régi tok eltakarására a gipszkarton a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ezt utána kedvünkre festhetjük le akár hupilila színűre is. Gipszkarton borítással azonban már majdnem ott tartunk végösszegben, mint a kőműves helyreállítással számolt bontásos cserénél, így érdemes alaposan megfontolni, hogy inkább a tisztaságot és a kevesebb takarítást, vagy a jobb értékeket vesszük figyelembe.

Amit még érdemes az árajánlatban és a szerződésben megnézni:
  • párkányt, illetve könyöklőt tartalmaz -e
  • a bontott nyílászáróinkat elszállítják -e a helyszínről
  • a „helyreállítás” módját tisztázni
  • panel épület esetén a takarólécezést belekalkulálták -e a költségekbe
  • valóban az a profil/üvegezés/vasalat szerepel -e a szerződésben, amelyre ajánlatot kaptunk

2011. május 10., kedd

Műanyag nyílászárók: formák és színek

Formák:

A műanyag nyílászárók a négyszögletesen kívül már majdnem minden formában legyárthatóak. Elérhető a kör-, a trapéz, az íves, vagy akár a háromszög alakú is, azonban a négyszögtől eltérő formák némely esetben gátat szabnak a nyitási lehetőségeknek. Ha mindenképpen kör ablakról álmodozunk, akkor azt a lehetőséget felejtsük el, hogy a teljes szárny nyitható legyen. Kör ablak esetében vagy fixet rendelünk, vagy vízszintesen/függőlegesen osztottat. Ez utóbbi kivitelnek mindig csak az egyik fele nyitható, az is csak bukó (vízszintesen osztott), vagy nyíló (függőlegesen osztott) vasalattal szerelhető.
A szokásostól eltérő formák természetesen felárral járnak, a bonyolultabb gyártási folyamat miatt.










A műanyag nyílászárók színezése:

Ahogy a formavilágot, úgy nyílászáróink színét is kedvünk szerint választhatjuk ki. A műanyag profilok utólag kerülnek színezésre, tehát nem anyagukban festettek (létezik egy eljárás, ahol a fehér műanyag profilra egy színes acryl üveg réteget olvasztanak, így a gyártóüzembe már egy színezett PVC kerül, de a gyártók nagy része utólag színezi a profilokat). A színezés terén két lehetőség közül választhatunk. Amennyiben a fa hatás elérése a cél, úgy a fóliázási eljárás mellett döntsünk. Manapság rengeteg színű fólia elérhető. A leggyakoribb az aranytölgy, illetve a mahagóni színezés, de ablakainkat megrendelhetjük pl. sötét tölgy, diófa, gesztenyebarna fóliával, s az extravagánsabb ügyfeleknek sem kell magukba zuhanva bámulniuk a fehér színű ablakokat, hiszen elérhető a mohazöld, vagy az antracit szürke fólia is, vagy a RAL skálából tulajdonképpen bármelyik szín. Ez utóbbi esetében a nyílászárókat festéssel színezik, az eredmény pedig egy egyszínű felület.

Mahagóni

Aranytölgy

RAL színskála

RAL színskála


Nyílászáróinkat mindkét-, vagy csak a külső oldalon tudjuk fóliáztatni. A csak belső oldalon fóliázott ablakokat csak azon gyártók tudják biztosítani, akik beruháztak külön fóliázó gépre, de ez nem jellemző. Festéssel történő színezés esetén elérhető a csak belső oldalon színezett ablak, de nem minden gyártónál festik a szerkezeteket, elterjedtebb a fóliázási eljárás. A színezésnek természetesen felára van, nem is kevés. Mindkét oldali színezésnél ez az érték általában a nyílászáró árának + 30-40%-a, külső oldali színezés esetén ez kb. +20-30%-os felárat jelent (a felár gyártónként eltérő). Ha az épület típusa miatt vagyunk kénytelenek színes szerkezeteket rendelni (pl. műemlék), akkor elegendő, ha csak külső oldalon színezett ablakokat rendelünk. Ezzel némi pénzt spórolhatunk meg (ha már így kitolt velünk az élet). 

2011. május 3., kedd

Légkamrák, vasalat, miegymás

Mielőtt műanyag ablakot választunk, érdemes megismerkedni a különböző típusokkal, és felépítésükkel, illetve hogy mik tartoznak az alapfelszereltséghez, és melyek azok a kiegészítők, amikért felárat kell fizetnünk. Itt fontos megjegyeznem, hogy nagyrészt a végösszeget figyelembe véve döntenek az ügyfelek, legalábbis a visszajelzések alapján erre lehet következtetni, de ez nem jó megoldás. Autóból sem vesszük meg a legsz**abbat, mert tisztában vagyunk azzal, hogy a későbbiekben többet költünk majd rá, mintha egy drágábbat választottunk volna. Tudom, „manapság nem tehetjük meg”, hogy a drágább típus mellett döntsünk, de higgyétek el, az olcsóbb később drágább lesz, mint az első pillantásra aranyárban mért műanyag ablakok. Tehát érdemes kicsit spórolni, és inkább később rendelni meg ablakainkat, mintsem egy rossz típust választani, aminek havonta utána kell állítani, mert rosszul záródik, akad, stb., vagy éppen olyan silány minőségű a merevítése (már ha van egyáltalán), hogy rövid időn belül tönkremegy az ablak, főleg, ha fokozott igénybevételnek van kitéve (itt nem arra kell gondolni, hogy nekiesünk egy baltával, hanem pl. napjában többször nyitjuk/zárjuk, mint egy átlagos nyílászárót).
Nem tisztem kitérni a különböző gyártók ablakainak minőségbeli hátrányosságaira, illetve magasztalni sem kívánom az általunk forgalmazott műanyag nyílászárókat, így aki arra számít, hogy részletesen beszámolok a gyártók mocskos kis titkairól, mint pl, hogy mely cég „felejti ki” az acélmerevítést az általa gyártott szerkezetekből, szóval az ilyen véresszájú olvasók most kattintsanak a jobb felső sarokban lévő X-re, mert ez nem az az oldal. Nem állunk be a sorba, mert nem úgy óhajtunk új ügyfeleket szerezni, hogy a konkurenciát „lehúzzuk”.

Kezdjük tehát az alapokkal:

Légkamrák: a légkamrák száma azt mutatja, hogy a műanyag nyílászárok tok és szárnyprofiljában hány elkülönített kamra található. A profil hőszigetelését fokozza, tehát minél több a légkamra, annál jobb a hőszigetelés. Általában.
Fontos, hogy a kamraszám növelése a beépítési mélység növelésével is járjon, mert pl. egy 70 mm beépítési mélységű profilból 7 légkamrásat csak a kamrák közti falak jelentős elvékonyításával tudunk elérni.




Acél merevítés: a műanyag nyílászáró tok és szárnyprofiljában körbefutó (jobb esetben) horganyzott acél. A nyílászáró stabilitását, merevségét, ellenállását hivatott szolgálni.




Vasalat: a vasalat típusától függ nyílászárónk nyitási módja (nyíló, nyíló-bukó, toló-bukó, stb.). A záródási pontok száma is eltérő. Fontos, hogy minőségi vasalatot válasszunk, hiszen ez adja a műanyag nyílászárók lelkét. A vasalat teszi lehetővé a könnyű kezelhetőséget (vagy éppen a kezelhetetlenséget), ez felelős a biztonságért.

Mechanikus résszellőző: ablakaink kilincsének 45 fokos szögbe állításakor a szárny nem zár rá teljesen a tokprofilra, így elérhető a minimális szellőzés.

Hibás működtetés gátló: megakadályozza az ablakok nyíló helyzetéből történő átállítását bukó helyzetre (a régi típusú ablakoknál fordul elő, amikor az ablakszárnyat csak 1 zsanér tartja), vagy fordítva.

Automata szellőző: A műanyag nyílászáró tokjába mart szellőző, mely automatikusan nyit-zár, érzékelve a páratartalmat (a benne lévő poliamid szálak a nedvesség hatására megduzzadnak, és így nyitják a szellőzőt).
FONTOS! Olyan helyiségekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel, min. 1 db automata szellőző beszerelése szükséges!

Csúszófékes nyitáshatároló: Megakadályozza az ablakszárny becsapódását.

Gyermekzár: csak egy bizonyos szögig engedi az ablakszárnyak kinyitását.

Kulcsos kilincs: a kilincs kulccsal történő lezárása (pl. hogy gyermekünk ne tudja kinyitni az ablakot).